Dnes je 26.04.2024
Uzavírka silnice mezi Vrbnem a Karlovicemi v době konání závodů do vrchu
Vloženo dne : 07.09.2021

Trochu souvislostí na úvod

Využívám tuto platformu ke zveřejní níže uvedeného článku s názvem „Tisíce děkovných dopisů“. Článek ve stejné podobě byl zaslán po konání akce „Vrbenský vrch 2021“ do Zpravodaje obcí Vrbenska, kde, přes původní souhlasné stanovisko Redakce, nebyl na výslovný příkaz starosty zveřejněn. Zveřejněn byl a je ke stažení jen v Karlovickém zpravodaji 9/2021 (https://www.karlovice.eu/karlovicky-zpravodaj/).

Článek vyjadřuje kritický názor na úplnou třídenní uzavírku silnice mezi Vrbnem a Karlovicemi v době konání závodů do vrchu „Vrbenský vrch 2021“. Jeho smyslem nebylo probudit v nikom totalitní choutky, projevující se cenzurou nepohodlných názorů, ale naopak otevřít na dané téma svobodnou a veřejnou diskusi, která je nezbytná, pokud by omezení tohoto typu mělo platit i v příštích letech. Především však měl text přimět politiky, aby na široce dostupné platformě Zpravodaje veřejně vysvětlili důvody a objasnili argumenty, které je vedly k vydání souhlasného stanoviska s dopravním omezením takového rozsahu, a tedy k závěru, že je vhodné kvůli zájmové aktivitě úzké skupiny lidí takto razantně omezit normální život řady obyvatel v regionu.
Věřím, že veřejná diskuse postupně vznikne a politici se budou muset více zamýšlet nad důsledky svých rozhodnutí. Odpovědi na jasněji formulované otázky snad zazní alespoň pod dalším článkem, který jsem zaslal do Zpravodaje obcí Vrbenska poté, co bylo zamítnuto zveřejnění zde uvedeného. Druhý článek Redakce přislíbila publikovat v čísle 10/2021.


Tisíce děkovných dopisů

Opakování je matka moudrosti! Chtěl bych proto zástupcům občanů Vrbna pod Pradědem, Karlovic, Andělské Hory a asi i dalších obcí v regionu poděkovat, že umožnili Automotoklubu Vrbno, zastoupenému firmou Značky Morava a. s., moudře připomenout tisícům obyvatel Vrbenska již raději zapomenuté léto roku 2019, kdy se opravovala silnice 451 mezi Vrbnem a Karlovicemi.
Mlhavé vzpomínky na dobu, kdy většina z nás, až na výjimky s povolenkami k průjezdu, byla nucena cestu mezi oběma obcemi vykonávat buď po objížďkách, z nichž ta nejkratší měla skoro 30 km, nebo po neoficiálních zkratkách vedoucích po lesních či polních cestách, riskujíce pokutu či poškození vozidla při jízdě terénem, se mně osobně už téměř vytratily z hlavy. Naštěstí tu byl „Vrbenský vrch 2021“. Od 6. 8. do 8. 8. jsem tak mohl zavzpomínat na staré časy. A co víc? Vzpomínky byly ještě „vytuněné“ dlouhodobou uzavírkou silnice 445 mezi Vrbnem a Mnichovem, spojenou se stagnující rekonstrukcí mostu přes řeku Opavu.
V roce 2019 trvala uzávěra silnice sice mnohem déle, ale dalo se to pochopit. Výsledkem byla opravená cesta, nesporný veřejný zájem. V tomhle případě, přestože nepochybuji o významu závodů do vrchu pro skupinu fanoušků motorsportu, mám vážné pochybnosti, zda celospolečenský přínos akce dostatečně vyvažuje komplikace, finanční ztráty a vícenáklady způsobené všem ostatním, kteří, byť se neúčastnili, mají teď také na co vzpomínat.
Ke shora uvedenému poděkování tedy připojuji ještě žádost k místním samosprávám i pořadatelům: „Příště myslete i na (ostatní) obyvatele a návštěvníky Vrbenska.“

Martin Kočí, Karlovice



Autor článku : Martin Kočí
Nový diskusní příspěvek (max 500 znaků)
Jméno : Předmět :


Antispamová ochrana: Kolik je tři krát tři
Diskuse
jméno předmět obsah IP adresa  

  0/0  
Zobrazuji "pouze" posledních 1000 příspěvků. Ostatní příspěvky najdete v historii diskuse (8 Mb+).